Skip to main content

”Det kliar i ögonen, näsan rinner och det piper i luftrören. Pollensäsongen 2021 startade rekordtidigt och forskare varnar för en svår säsong för landets pollen-allergiker.” Rubriker som dessa har klätt löpsedlarna en tid nu. Men, visste du att så många som 30% av Sveriges befolkning lider av pollenallergi med besvär från ögon och luftvägar? (1)

Den vanligaste pollenallergin är mot björk- och gräspollen, men pollensäsongen kan delas in i tre perioder. Första perioden är våren då lövträden blommar, därefter sommaren med gräspollen och slutligen sensommaren och hösten som är säsong för gråbo.

Luften inomhus är ofta mer förorenad än utomhus

En av anledningarna till att så många lider av allergiska besvär är att vi utsätts för mer luftföroreningar än tidigare. Ofta tänker vi på avgaser och utsläpp när vi talar om luftföroreningar, men ofta är det luften i våra egna hem som är smutsigast.

Bra ventilation minskar besvären

Så god ventilation i hemmet är viktig eftersom dåligt luftombyte inte endast förvärrar dina symtom, utan även kan vara orsaken bakom dem. Med ett modernt ventilationssystem kan man minska allergiska besvär.

I många nybyggda hus använder man sig av ventilationssystem med mekanisk till- och frånluft plus energiåtervinning (FTX-system). Luften tas in via ett ventilationsaggregat och i detta sitter filter som tar bort föroreningar i luften. Använder man rätt typ av filter så stoppar det även pollen, vilket leder till att man får in frisk och ren luft i bostaden.

Om någon i hushållet har pollenallergi bör man var extra uppmärksam på att byta filter i ventilationsaggregatet. Vi rekommenderar att det byts både vår och höst, dvs före och efter pollensäsongen. Har du inte ett FTX-system kan man sätta pollenfilter i tilluftsventilerna.

Har du inte heller den möjligheten så kan man prova att sätta en luftrenare t.ex. i sovrummet (Asthma Allergy Nordic har rekommendationer).

Avslutningsvis vill vi ge några tips från Astma och Allergiförbundet för dig med pollenallergi:

 • Skaffa ett pollennät till fönstret om du vill vädra under pollensäsong alternativt vädra på natten efter att det regnat. Ha fönstren stängda under dagen.
 • Byt kläder när du varit utomhus.
 • Byt lakan ofta och skölj bort pollen ur håret innan läggning.
 • Häng inte ut kläder eller sängkläder på tork eller vädring utomhus.
 • Undvik kontakt med husdjur som varit ute och fått pollen i pälsen. Borsta ur eller skölj av pälsen efter djuret varit ute.
 • Våttorka gärna golven ofta och torka av ytor extra ofta.
 • Välj en dammsugare med bra filter (t ex rekommenderad av Asthma Allergy Nordic).
 • Välj växter som inte avger pollen.
 • Undvik att vara på en nyklippt gräsmatta, klipp gräset när det är daggvått.
 • Skölj näsan med vatten för att tvätta bort pollen som fastnat i näsgången. Det finns också nässpray med saltlösning att köpa på ditt apotek.
 • Ta del av pollenprognoserna på pollenrapporten.se för att se när pollenhalterna är som högst.

Källor

1) Astma & Allergiförbundet, https://astmaoallergiforbundet.se/information-rad/allergi/pollenallergi/

2) https://www.mabra.com/halsa/expert-pollen-okar-risken-for-corona-aven-hos-den-som-inte-ar-allergisk/6509358