Skip to main content

Precis som människor så behöver byggnader andas. Både för att byggnaden i sig och människorna i den ska må bra. God inomhusluft får dig att må, sova och prestera bättre.

Ventilationen är husets sätt att andas. Därför är det oerhört viktigt att husets luftvägar hålls rena och fria. På ventilationsspråk kallar vi produkterna för ventilationskanaler och ventiler.

Vet du vad du har för ventilation där du bor?

Det beror i regel på när huset byggdes (eller renoverades). Många villor och flerbostadshus byggdes förr med ett självdragssystem som fick luften att cirkulera av egen kraft. Men i takt med att man börjat tilläggsisolera och byta fönster så har husens ytskikt blivit allt tätare och då faller självdragsprincipen och man måste själv försäkra sig om ett bra luftombyte och ett sunt inomhusklimat.

Mekanisk frånluft

Mekanisk frånluft (F-system) är vanligt i hus från 1970 och framåt. Ett frånluftssystem bygger på att luften i badrum, tvättstuga och kök sugs ut med hjälp av en fläkt. Fläkten är kopplad till ett kanalsystem och kan vara placerad på vinden, i spiskåpan eller i en huv ute på taket. På så sätt får vi ut den gamla dåliga luften och den nya tillkommer via vädringsfönster eller friskluftsventiler i ytterväggen.

Mekanisk till-och frånluft med energiåtervinning

I många nybyggda hus idag använder man sig av ventilationssystem med mekanisk till- och frånluft plus energiåtervinning (FTX-system). Ett FTX-system säkerställer inte bara ett hälsosamt inneklimat för din bostad, det sänker också din energiförbrukning. Detta system tar tillvara på den uppvärmda luften i huset och använder den för att värma upp den nya luften som förs in i huset. Du sparar alltså både miljön och pengarna eftersom ditt värmesystem inte behöver värma upp ny kall luft hela tiden.

Mekanisk frånluft med värmeåtervinning

En mellanvariant av de två ovan är mekanisk frånluft med värmeåtervinning (FX-system). Då återvinns den varma och fuktiga luften i badrum och tvättstuga för att värma t ex vattenburna radiatorer eller varmvattenberedaren.

Intresserad av att kika närmare? Besök https://www.lindab.se/losningar/ventilation/bostader/villor/ för mer info.

Förresten, du behöver inte oroa dig för oväsen från dina ventiler eller ditt ventilationssystem. Detta löser vi genom rätt injustering och rätt ljuddämpare som gör sitt för att hålla ljudnivån nere. Så håll friskluftsventilerna fria så har vi mer kraft i lungorna att heja fram Sverige till vinst!